Visie
ADHD/ADD als ‘aanleg en ingesleten patronen’ in je brein die te veranderen zijn.
ADHD bestrijkt een ongelooflijk breed gebied dat veel meer behelst dan alleen een biochemische disbalans. ADHD (daaronder valt ook ADD) ziet er bij iedereen anders uit; rode draad is het gevoel van onmacht en altijd moeten vechten.
Wij zien ADHD/ADD als een stuk aanleg in je brein, waardoor je gevoeliger bent, meer associeert en sneller denkt dan mensen die geen ADHD/ADD hebben. De omgeving heeft veel impact op je. Bij ADHD type-I (ADD) zit de onrust vooral van binnen. Bij ADHD type-H komt de hyperactiviteit en impulsiviteit (ook) naar buiten. Veel mensen hebben ADHD type-C, waarbij de onrust van binnen en naar buiten elkaar afwisselen, afhangend van het moment en de situatie.
Het feit dat je anders bent dan je omgeving zorgt voor zogenoemde ‘gevolgschade’. Als gevolg van je ADHD/ADD kan je bijvoorbeeld last hebben van faalangst, weinig zelfvertrouwen, onderpresteren en depressie. Schuld en schaamte spelen vaak een rol. Het gevoel van voortdurend moeten aanpassen kan je uitputten. Je hebt overlevingsmechanismen ontwikkeld die helpen je op de korte termijn, maar die je op lange termijn flink in de weg kunnen zitten. Het gaat om onbewust ingeslepen patronen.
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat mensen hun hersenen kunnen trainen, om zo ingesleten patronen te veranderen. In onze ADHD Praktijk is dat een belangrijk uitgangspunt.
Werkwijze
We werken niet vanuit het stereotype beeld van ADHD/ADD, maar kijken met jou waarin je vastloopt en wat voor jou werkt om weer verder te kunnen. ADHD/ADD is geen defect dat gerepareerd moet worden, het is een wezenlijk onderdeel van wie jij bent. Het is dan ook interessanter om te onderzoeken hoe ADHD/ADD bij jou werkt en hoe je beter kunt omgaan met jezelf. Het draait erom jezelf en je ADHD/ADD goed te leren kennen; wat zijn je valkuilen en kwaliteiten? Welke ervaringen uit je verleden neem je mee en wat zijn je doelen en verlangens? Wat maakt dat je niet lekker kunt functioneren en wat werkt bij jou wel? Door op een diepere laag aan de slag te gaan met ADHD/ADD is de kans groter dat de verandering blijvend is.
Onze werkwijze kenmerkt zich door een combinatie van denken en voelen, praten en oefenen. Op deze manier wordt de samenwerking tussen de verschillende breindelen gestimuleerd. We werken oplossingsgericht, met technieken vanuit de Transactionele Analyse, systemisch werk, Embodied Coaching en NLP. Onze ervaring is dat dit goed werkt bij mensen met ADHD/ADD en dat de symptomen snel verminderen.
Jij bent degene die bepaalt waarmee je aan de slag gaat. Wij geven je daarbij graag een zetje in de goede richting. Verandering is spannend, en de werkelijke groei bevindt zich in het grensgebied van je comfortzone! Door middel van 1-op-1 coaching/counseling leer je omgaan met je ADHD/ADD en dit als kracht in te zetten.
Maatwerk, snel resultaat en continue monitoring van voortgang
Mensen met ADHD/ADD verschillen net zo van elkaar als mensen die geen ADHD/ADD hebben. Er is dan ook niet één oplossing die voor iedereen werkt; wat voor de één werkt en prettig is, werkt niet per definitie voor de ander. Daarom is onze aanpak altijd maatwerk waarbij geldt: we gaan niet voor ‘zoals het hoort’, maar voor ‘wat werkt voor jou!’
Het eerste gesprek is een intakegesprek. Daarin maken we kennis met elkaar, kijken we wat er speelt en met welk aspect van je ADHD/ADD jij aan de slag zou willen. Op basis van het eerste gesprek leggen we aan het eind aan je voor wat mogelijke vervolgstappen kunnen zijn. Het intakegesprek verplicht je uiteraard niet om verder te gaan.
De coachings- en counselingstrajecten zijn meestal van kortdurende aard. Na twee tot drie consulten zijn de eerste resultaten meestal al voelbaar en zichtbaar. Dan hebben we een korte evaluatie, om te kijken of je bij ons op het goede pad zit. Je bepaalt zelf of en zo ja hoe je verder wilt.
Het benodigde aantal consulten is wisselend en afhankelijk van de problematiek en de voortgang die je als cliënt maakt. Gemiddeld zijn 5-10 sessies meestal voldoende.
Tenslotte
Wij werken op basis van een verklaring van informed consent. Dat betekent dat we na het intakegesprek samen een formulier ondertekenen waarin we beiden verklaren kennis te hebben van de wederzijdse rechten en plichten betreffende de coaching/therapie. Deze procedure vloeit voort uit recente nieuwe wetgeving.
De wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is van toepassing binnen de gehele gezondheidszorg. In het kader van deze wet is het melden van geweld of mishandeling geen verplichting maar een recht. Als zorgverlener zijn wij echter wel verplicht om (bij vermoedens van) huiselijk geweld en kindermishandeling volgens een aantal wettelijk vastgestelde stappen te handelen, zie procedure meldcodes.