‘Aanleg’ in je brein

ADHD/ADD als ‘aanleg en ingesleten patronen’ in je brein die te veranderen zijn.

Wij zien ADHD/ADD als een stuk ‘aanleg’ in je brein, waardoor je vaak sneller denkt en gevoeliger bent. Door die combinatie worden je eigenschappen als het ware versterkt; mensen met ADHD/ADD die bijvoorbeeld introvert zijn, zullen nog sneller geneigd zijn zich terug te trekken. Mensen voor wie de waarde ‘eerlijkheid’ van belang is, zullen door hun snelle denken en gevoeligheid nog eerder van zich laten horen in oneerlijke situaties.

Het feit dat je anders bent dan je omgeving zorgt voor zogenoemde ‘gevolgschade’. Als gevolg van je ADHD/ADD kan je bijvoorbeeld last hebben van faalangst, weinig zelfvertrouwen, onderpresteren en depressie. Vaak heb je overlevingsmechanismen ontwikkeld. Die helpen je op de korte termijn, maar op de langere termijn kunnen ze je flink in de weg zitten. Veelal zijn het ingeslepen patronen.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat mensen hun hersenen kunnen trainen, om zo ingesleten patronen te veranderen. In onze ADHD Praktijk is dat een belangrijk uitgangspunt.